Οι εθνικές εκλογές και η νέα κυβέρνηση (Της Δάφνης Νούση)

Το καλοκαίρι του 2019 έμελλε να φέρει μεγάλες πολιτικές αλλαγές καθώς μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακύρυξε εθνικές εκλογές και οι Έλληνες προσήλθαν ξανά στις κάλπες. Το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο για τη ΝΔ καθώς έλαβε 39,85% και 158 έδρες, δηλαδή την επιδιωκομένη αυτοδυναμία ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 31,53% και 86 έδρες.

Τρίτο το Κίνημα Αλλαγής με 8,10, διατήρησε δηλαδή ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό μετά την αποπομπή του Βενιζέλου και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,30%, και τα νέα κόμματα, η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 3,7% και το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη με 3,44%.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα κόμματα που εμφανίστικαν κατα την περίοδο των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης έμειναν εκτός βουλής. Ειδικότερα, οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, δεν κατέβηκαν καν στις εκλογές ενώ η Ένωση Κεντρώων και η Χρυσή Αυγή δεν κατάφεραν να περάσουν το πλαφόν του 3% ώστε να μπούν στη βουλή.

Θυμάμαι, λίγους μήνες πριν, τις κατηγορίες των συριζαίων για τον κόσμο που αντιδρούσε και διαδήλωνε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, θυμάμαι τις προληπτικές προσλήψεις θυμάμαι να τους αποκαλούν φασίστες, ακροδεξιούς κλπ.

Και όμως, αυτοί οι άνθρωποι δεν ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως δεν είχαν καμία σχέση με την ιδεολογία της και τη συμπεριφορά της. Άραγε θα ζητήσουν ποτέ συγγνώμη για όλα αυτά;

Ως προς τα της εκλογικής περιφέρειας Πρεβέζης, το εκλογικό αποτέλεσμα ευνόησε τη Νέα Δημοκρατία, όπου έλαβε το 43,48% ένω στον Δήμο Ζηρού όπου έλαβε το συντριπτικό 48,82% με το ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 31%.

Βουλευτές εκλέχθηκαν ο Στέργιος Γιαννάκης με τη ΝΔ και ο πρώην Υφυπουργός Εργασίας Κώστας Μπάρκας με το ΣΥΡΙΖΑ. Έκπληξη αποτέλεσε ο Παργινός Υποψήφιος Σπύρος Κυριάκης ο οποίος αν και έδωσε την πρώτη του εκλογική μάχη, τα πήγε εξαιρετικά τηρουμένων των αναλογιών.

Δεν έλειψαν βέβαια και τα ευτράπελα απο τις εκλογές. Αναφέρομαι φυσικά στο περιστατικό με την κλοπή της κάλπης στα Εξάρχεια που οδήγησε σε επαναληπτικές εκλογές. Από αυτό και μόνο το περιστατικό μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς την αναγκαιότητα για ασφάλεια στη χώρα και την ανάγκη για άμεσες λύσεις σε αυτά τα ζητήματα.

Ακόμα, διαπιστώνει με λύπη την αντιδημοκρατικότητα που διακατέχει τις αναρχικές ομάδες, αφου την ευθύνη για το περιστατικό ανέλαβε η ομάδα «καλποθήρες εμπρηστές» με ανάρτησή της σε σελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Αυτές οι ντροπιαστικές πρακτικές πρέπει να σταματήσουν άμεσα. Τέλος, η νέα κυβέρνηση που συγκροτήθηκε απο τη Νέα Δημοκρατία αποτελείται απο πενήντα ένα Υπουργούς και Υφυπουργούς.

Πόλλοι απο αυτούς είναι εξωκοινοβουλευτικοί ένω αξιοποιήθηκαν και άξια στελέχη απο το ΚΙΝΑΛ, όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Λίνα Μενδώνη.Ποίες όμως θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης;

Σίγουρα η οικονομία, η ασφάλεια, η οργάνωση του μεγάλου γραφειοκρατικού κράτους και τα εθνικά ζητήματα πρέπει να είναι στην κορυφή της κυβερνητικής ατζέντας.

Άλλωστε, με την ΔΕΗ σχεδόν πτωχευμένη, την ανομία στα ύψη και την Τουρκία να κλιμακώνει την επιθετική της διάθεση, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει επιλογές παρά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ελπίζω για το καλό της αγαπημένης μας πατρίδας να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις στα προβλήματά μας. Μετά απο τόσα χρόνια οικονομικής και ψυχολογικής ταλαιπωρίας, το έχουμε ανάγκη.

Ας δουλέψουμε επιτέλους όλοι μαζί ενωμένοι για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τους πολίτες και για να οδηγήσουμε την πατρίδα μας στην ακμή και την ευημερία.