Η Αγία Παρασκευή της Πούντας: Ο βίος και η λατρεία της

Η Αγία Παρασκευή είναι η Αγία των Ηπειρωτών. Το μεγαλόπρεπο μοναστήρι και η ευσέβεια των κατοίκων μαρτυρούν την πίστη που τρέφουν οι κάτοικοι για την Αγία τους Παρασκευή που σε κάθε δύσκολη στιγμή εκείνη επικαλούνται, με τη χάρη της να τους βοηθάει, έχοντάς την προστάτιδα.

Το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής της Πούντας (κατ’άλλους και Μπούντας) στο χωριό Χόχλα κάθε χρόνο γιορτάζει  με μεγαλοπρέπεια και δέος μία από τις μεγάλες Αγίες της Ορθοδοξίας, την Αγία Παρασκευή.

Η εικόνα της είναι γεμάτη από τάματα που είναι τοποθετημένα στην εικόνα γύρω από τα μάτια της, για το λόγο ότι θεωρείται η προστάτιδα των ματιών.

Σύμφωνα με τον βίο της ένα από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν το βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας.  Στην Αγία τοποθέτησαν  στο κεφάλι μια περικεφαλαία την οποία προηγουμένως είχαν πυρακτώσει, όμως η  Αγία Παρασκευή δεν έπαθε τίποτα.  Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Η  Αγία ωστόσο δεν έπαθε τίποτα, και εκείνος πλησίασε το πρόσωπό του στον λέβητα, για να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε.  Η Αγία Παρασκευή με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του, με αποτέλεσμα εκείνος να πιστέψει στο Χριστό ή κατ’ άλλους να σταματήσει τους διωγμούς  και ελευθέρωσε  την  Αγία Παρασκευή, η οποία συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία μαρτύρησε στην περιοχή που βρίσκεται το μοναστήρι, καθώς οι διώκτες της, την έσυραν ως την άκρη της Αχερουσίας λίμνης.  Η πέτρα που βρίσκεται εντός του ναού, είναι το σημείο που άρπαξε, όταν το φονικό σπαθί σηκώθηκε πάνω από το κεφάλι της,  αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια των δαχτύλων της πάνω στην πέτρα.

Στον τάφο της Αγίας Παρασκευής, είναι τοποθετημένη μία πλάκα που φέρει την επιγραφή :

“ΤΑΦΟΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΑΠΟΚΕΦΑΛΙΣΘΗ ΔΙΑ ΣΠΕΚΟΥΛΑΤΟΡΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΑΝΤΩΝΙΝΟΥ ΕΤΕΘΗ ΔΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΤΗΣ ΚΑΛΟΓΡΙΑΣ ΣΟΛΟΜΩΝΗΣ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 1921”

Η καλογριά Σολομωνή, πρέπει να ειπωθεί ότι καταγόταν από το γειτονικό χωριό Καστρί.
Τα θαύματα που έχει κάνει η Αγία κατά καιρούς είναι πολλά, ακόμα και σήμερα, όπως αναφέρουν  οι μοναχές του μοναστηριού.

Στα θαύματα της Αγίας Παρασκευής της Πούντας έχει αναφερθεί και ο  Θεσπρωτός συγγραφέας και λογοτέχνης Σπύρος Μουσελίμης:

Κόσμος κουτσοί,τυφλοί έρχονται εδώ στον τάφο της, στην γιορτή της και φεύγουν γεροί. Δεν είναι πολύς ο καιρός (1952) που ήρθε μια κοπέλα τρελή και την άλλη μέρα έφυγε φρόνιμη και καλή. Από τον τάφο της έβγαινε νερό που γιάτρευε τους αρρώστους. Επειδή όμως κάποτε ήρθε ένας Τούρκος και έλουσε το ψωριασμένο ζαγάρι του, χάθηκε, αν και το σκυλί γέρεψε” (Ηπειρ.Εστία ,10 (1961),σελ.38)

Οι μεγάλης ηλικίας κάτοικοι του Φαναρίου με νοσταλγία αναφέρονται στις δύο μεγάλες μέρες, 26 και 27 Ιουλίου, καθώς έπαυαν να ασχολούνται με τις γεωργικές ασχολίες τους, για να τιμήσουν  με ευλάβεια την Αγία Παρασκευή της Πούντας και τον Άγιο Παντελεήμονα (ο ναός  βρίσκεται   στο παραποτάμιο χωριό Καστρί που βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από τη γυναικεία Μονή Αγίας Παρασκευής) και να συμμετάσχουν στα μεγάλα πανηγύρια που διοργανώνονταν με δημοτική ηπειρώτικη μουσική.

Ακόμα και σήμερα πλήθη κόσμου καταφθάνουν παραμονή της εορτής στο μοναστήρι για να ξενυχτήσουν εντός του περιβόλου του μοναστηριού αλλά και να κοιμηθούν εντός του ναού, κυρίως όσοι έχουν προβλήματα υγείας, για να τους γιατρέψει η Αγία Παρασκευή.