Αποτιμώντας τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 (Του Θανάση Λιόλιου)

0
243

Ένας νέος πολιτικός κύκλος ανοίγει στη χώρα χαρακτηριζόμενος ως μεταμνημονιακός. Μετά τις εκλογές της 7ης Ιλουλίου έχουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη με μια ισχυρή εντολή στην κυβέρνηση, έχοντας τις ευχές όλων μα να επιτύχει προσωπικά και εθνικά.

Η πορεία του όμως, εκτός από τις δράσεις του, θα κριθεί από την συγκυρία, εννοώ απρόβλεπτα γεγονότα καθώς επίσης και από τις παλαιοκομματικές συμπεριφορές στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες στο πρώτο στραβοπάτημα της κυβέρνησης, θα κάνουν την εμφάνισή τους.

Ας μην  ξεχνάμε όμως ότι η Ν.Δ. είναι μια αριστοκράτισσα που «έχει στο αίμα της την αμαρτία», όπως λέει το τραγούδι.

Σφιχταγκαλιασμένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, μπερδεύουνε τα όνειρά τους, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν δεξαμενές πολιτικής που θα λειτουργήσουν ως εφεδρείες όταν χρειαστεί.

Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας με μια εξίσου ισχυρή εντολή είναι ο ηγέτης της κεντροαριστεράς, η οποία θα πρέπει  με πρωτοβουλίες πολιτικές να πάρει σε σύντομο χρονικό διάστημα, εννοώ στους επόμενους 6-8 μήνες, ώστε να μετασχηματίσει την παράταξή του σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που θα εκφράζει από την Οικολογία και την Αριστερά μέχρι το πολιτικό Κέντρο.Αυτό για να γίνει απαιτείται άνοιγμα στην κοινωνία, χωρίς φοβικά σύνδρομα.

Το ζήτημα είναι  να γίνει ο μετασχηματισμός σε ένα κόμμα που να μπορεί να χωρέσει τις αγωνίες και τις απόψεις των ψηφοφόρων του.Η  Φώφη  Γεννηματά με το ΚΙΝΑΛ αδικείται μάλλον από όλους.

Η επίδοση, η εκλογική νίκη είναι 8%, το διπλάσιο από τις εκλογές του 2017  που ήταν 4%. Αυτό όμως δεν αρκεί στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που έχουν συνηθίσει σε θέσεις εξουσίας και ευθύνης.

Ας πρόσεχε βέβαια, θα έλεγε κάποιος.Πυροβόλησε τα πόδια της όταν δεν ψήφισε απλή αναλογική, γιατί σήμερα θα είχε τουλάχισοτν 15% και 45 βουλευτές.

¨Οπως και όταν δεν ψήφισε την συμφωνία των Πρεσπών και δώρισε στον Αλέξη Τσίπρα χιλιάδες ψηφοφόρους.Άντεξε ο κ. Βαρουφάκης, ένας ιδιαίτερα ευφυής πολιτικός, κάνοντας αισθητή την πολιτική του παρουσία σε έντονο περιβάλλον πόλωσης.Απομένει να δούμε τις τακτικές πολιτικές του κινήσεις.

Χώρος πολιτικός υπάρχει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ  και το Κ.Κ.Ε.Για τον κ. Βελόπουλο αναμένουμε τις κινήσεις του, γιατί η συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει και συν τω χρόνω η ελληνική κοινωνία με νηφαλιότητα θα αντιληφθεί την ορθότητα της συμφωνίας, καθώς επίσης και τα οφέλη της.

Άρα ο κ. Βελόπουλος θα πρέπει να αναζητήσει ένα νέο αφήγημα για να μακροημερεύσει πολιτικά.Από καρδιάς,  καλή επιτυχία σε όλους όσοι εκλέχθηκαν στις βουλευτικές εκλογές, συνοδευόμενη από υγεία.

Σε όλους εμάς υπομονή και ρεαλισμό, γιατί τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα. 350 δισεκατομμύρια χρέος είναι πολλά, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

Χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη, βρισκόμαστε στο μέσο της διαδρομής. Τα πισωγυρίσματα είναι καταστροφή.