Η Άρτα αποτελεί θύμα μίας πρωτόγνωρης κυβερνητικής κακοδιαχείρισης και ανεπάρκειας

Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη η Όλγα Γεροβασίλη, Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Άρτας,  έθιξε τα μείζονα θέματα που απασχολούν την περιοχή και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει όχι μόνον ως χρόνιο θύμα περιφερειακών ανισοτήτων αλλά και ως θύμα της κυβέρνησης ΝΔ η οποία:

— έχει παγώσει κάθε αναπτυξιακό έργο που είχε δρομολογηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λόγω αποστροφής της προς τις δημόσιες επενδύσεις, στάση που αποδυναμώνει  τις  ιδιωτικές προσπάθειες και επενδύσεις στην περιοχή.

–υπονομεύει τη νεολαία και τη δημόσια εκπαίδευση υποβαθμίζοντας την εκπαιδευτική υπόσταση της περιφέρειάς μας, εκχωρώντας το μέλλον των παιδιών μας σε ιδιωτικά κολέγια αμφιβόλου ποιότητας.

— έχει κακοδιαχειριστεί με τρόπο πρωτόγνωρο την υγειονομική και οικονομική κρίση, εγκαταλείποντας μικρομεσαίους και αγρότες στη μοίρα τους, περιφερειακές νοσοκομειακές δομές και ιατρικό προσωπικό στη δική τους, και τους ανθρώπους της περιφέρειας στην οικονομική καχεξία.

 

ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

 

·         Η Άρτα συγκαταλέγεται στα πιο τραυματισμένα κομμάτια της ελληνικής περιφέρειας, από τη διαχειριστική ανικανότητα της κυβέρνησης ΝΔ

Ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Υγειονομικά, οικονομικά, κοινωνικά. Θα περίμενε κανείς μετά από αυτό το διάστημα και την μεγάλη πλέον εμπειρία του κρατικού μηχανισμού να μην βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση. Αυτό άλλωστε ήλπιζαν οι πολίτες και όσοι πλήττονται επαγγελματικά. Οι μεγάλοι τραυματισμένοι είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η εστίαση και ειδικά στην περιοχή μας πληττόμαστε οριζόντια αν συμπεριλάβει κανείς το πλήγμα στην αγροτική παραγωγή, στη διάθεση των προϊόντων, στην πτώση των τιμών κ.ό.κ. Όλο αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα. Η κοινωνία είναι εξοργισμένη και αυτό αποτυπώνεται στις περίφημες δημοσκοπήσεις. Σημειώνεται ραγδαία πτώση στα ποσοστά αξιοπιστίας της κυβέρνησης ως προς τους χειρισμούς της στην πανδημία και στην οικονομία με τις αρνητικές γνώμες να ξεπερνούν το 50%. Εμείς βέβαια το γνωρίζουμε καλά αυτό από τη συναναστροφή με τους συμπολίτες μας. Φτανει μια βόλτα στην πόλη για να καταλάβει κανείς τη γνώμη του κόσμου.

·         Σημαντικά αναπτυξιακά δημόσια έργα της περιοχής δρομολογήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ και παγώνουν επί Μητσοτάκη. Οι πολίτες οφείλουν να το γνωρίζουν

Γνωρίζουμε όλοι, ανεξαρτήτως πολιτικής απόχρωσης ότι ο νομός Άρτας διαχρονικά βίωνε συνέπειες περιφερειακών αλλά και ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. Όταν έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέβαλα κάθε προσπάθεια να εκφράσω την κοινωνία από την οποία εκλέχτηκα, χωρίς μεροληψίες και πελατειακές πρακτικές, αλλά κάνοντας το καθήκον μου, που δεν ήταν άλλο από το να μειώσω κατά το δυνατόν αυτές τις ανισότητες και να συβάλω στην αναπτυξιακή προοπτική.  Και από τη θέση της Αντιπολίτευσης καταβάλλω κάθε προσπάθεια ώστε να παραμένουν στην επικαιρότητα -και να ασκείται πίεση προκειμένου να υλοποιηθούν- όσα δεν έχουν προλάβει να ολοκληρωθούν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζετε ότι έργα στην περιοχή τα οποία δημοπρατήθηκαν χρηματοδοτήθηκαν επί των ημερών μας βρίσκονται σε εξέλιξη, δυστυχώς όμως όχι σε καλό σημείο. Μέσω λοιπόν του κοινοβουλευτικού ελέγχου απεύθυνα  ερώτημα στα αρμόδια υπουργεία για τους οδικούς άξονες, για τα αντιπλημμυρικά έργα, για την μελέτη οριοθέτησης της κοίτης του Αράχθου και το έργο της οδοποιίας στα κεντρικά Τζουμέρκα, το Πάρκο πολλαπλών δραστηριοτήτων στα Θοδώριανα το οποίο επί ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε και χρηματοδοτήθηκε. Τις απαντήσεις των αρμοδίων υπουργείων τις δημοσιοποίησα προκειμένου να είναι ενημερωμένοι και οι συμπολίτες μας. Οι απαντήσεις αποδεικνύουν αυτό που λέμε: ότι σταμάτησαν οι δημόσιες επενδύσεις και τα έργα. Δεν αποτελεί στείρα αντιπολίτευση από πλευράς μας. Οι πολίτες οφείλουν να ενημερώνονται.  Και τα υπουργεία οφείλουν να πιέζονται προκειμένου να τρέξουν τις διαδικασίες δρομολογημένων δημόσιων έργων εξαιρετικά σημαντικών για την ανάπτυξη της περιοχής.

Φαίνεται λοιπόν ότι  οι ταχύτητες που αναπτύξαμε για την περιοχή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και εν μέσω περιορισμών μνημονιακών, επιβραδύνθηκαν με τρόπο επιβλαβή για την περιοχή μας.

·         Τα αναπτυξιακά έργα για εμάς δεν είναι μόνον κατασκευαστικά. Είναι και ό,τι σχετίζεται με την ιστορική μας συνέχεια και τον πολιτισμό.Η Γέφυρα Κοράκου έχει αφεθεί στη μοίρα της από την κυβέρνηση ΝΔ

Σε ό,τι είπαμε συμπεριλαμβάνεται και η Γέφυρα του Κοράκου η αναστήλωση της οποίας είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός υποδομών ο κ Σπίρτζης. Μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα.

Για μας τα έργα δεν είναι μόνο η οδοποιία και τα απαραίτητα έργα υποδομών. Αλλά και τα έργα που σχετίζονται με την ιστορική μας συνέχεια και τον πολιτισμό πρέπει να τρέχουν παράλληλα και το ενδιαφέρον να είναι αντίστοιχο. Θυμίζω τη γέφυρα της Πλάκας που κατέρρευσε  το Φεβρουάριο του 2015 και σήμερα στέκει εκεί όρθια ως μεγάλο εμβληματικό έργο παγκόσμιας σημασίας. Με εντολή Τσίπρα είχε εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επισκευαστικών και αναστηλωτικών εργασιών, σε καιρό μνημονίων. Αντίστοιχο αίτημα και με δεδομένη την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε το διαχρονικό αίτημα του νομού μας και προς τα βόρεια σύνορά του για την αναστήλωση της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου. Έτσι εγκρίθηκε απευθείας το αίτημα από τον τότε υπουργό υποδομών Χ. Σπίρτζη και υπογράφηκαν οι συμβάσεις λίγο πριν φύγουμε από την κυβέρνηση. Έκτοτε οι απαντήσεις που δίνονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ούτε ένα βήμα δεν έχει γίνει. Αφήνεται λοιπόν στην κρίση των πολιτών το πόσο κοντά βρίσκεται στα αιτήματα και στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών η σημερινή κυβέρνηση.

·         Η πανεπιστημιοποίηση των τμημάτων του πρώην ΤΕΙ στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Σχέδιο ώριμο, εφικτό και χρηματοδοτημένο που βρήκε τοίχο στην αποστροφή της κυβέρνησης ΝΔ απέναντι στη δημόσια εκπαίδευση

Οι δικές μας πράξεις ήταν συμβατές με το δικό μας πρόγραμμα και τη μεγάλη βαρύτητα που δίνουμε στη δημόσια εκπαίδευση. Έτσι στην πολιτική μας εντάχθηκε και εφαρμόστηκε (στη Δυτική Αττική και στην Ήπειρο), μετά από πολύχρονες συνομιλίες με την πανεπιστημιακή κοινότητα, σε τοπικό επίπεδο και σε επίπεδο πρυτανικών αρχών των Ιωαννίνων, συμφωνήθηκε και κατατέθηκε ένα ώριμο, εφικτό και χρηματοδοτημένο σχέδιο. Η ΝΔ είναι στον αντίποδα της λογικής της ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Τάσσεται υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δεν κατάφερε να το περάσει στην  αλλαγή του συντάγματος. Ωστόσο εξίσωσε πτυχία ΑΕΙ με εκείνα των αμφίβολης ποιότητας ιδιωτικών κολεγίων και στη συνέχεια, εν μέσω πανδημίας, μείωσε των αριθμό των εισακτέων στα ελληνικά ΑΕΙ κατά 25,000 περίπου για να δημιουργήσει πελατεία στα ιδιωτικά ιδρύματα. Και όταν αντέδρασε το φοιτητικό κίνημα τότε η κυβέρνηση απάντησε με αυταρχισμό και χρήση βίας ενώ  κατόπιν προχώρησε στην ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας στην ουσία αντιμετωπίζοντας τα παιδιά μας ως υπόπτους.

 

·         Η περιοχή μας χρειάζεται αναπτυξιακό όραμα, δημόσιες επενδύσεις συνεργασία κεντρικής διοίκησης και Τ.Α και πολυεπίπεδες συνέργειες  

Οι μεγάλοι οδικοί άξονες είναι ένα αναπτυξιακό έργο (η Ιονία οδός ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας με μεγάλο κόπο και έχοντας παραλάβει συμβάσεις με χιλιάδες προβλήματα και με τα έργα αδρανοποιημένα για πολλά χρόνια. Δεν είναι προφανώς το μοναδικό. Από κει και πέρα θα πρέπει και η κεντρική διοίκηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση με πολύ σημαντικό ρόλο στα θέματα της ανάπτυξης. Η Τ.Α. στις μέρες μας, όσο παρακολουθω, είναι επίσης κατώτερη των περιστάσεων. Συχνά οι επιλογές και προτεραιότητες της έχουν περισσότερο πελατειακά χαρακτηριστικά, τις συνέπειες των οποίων θα ζήσουμε με δραματικό τρόπο, έχοντας να αντιμετωπίσουμε την ερήμωση.

Το κράτος οφείλει να δημιουργεί τα κίνητρα και τις υποδομές ώστε να είναι ελκυστικοί προορισμοί για τους υποψήφιους επενδυτές. Θυμίζω ότι πρώτη επιλογή για το νομό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η αναζήτηση πόρων για την  οδική σύνδεση των κεντρικών Τζουμέρκων. Με δεδομένο ότι υπήρχε η περιοχή από την πλευρά των ιωαννίνων, μέχρι τα Πράμαντα και από την πλευρά της Άρτας (Μελισσουργοί κ.λπ.) είχε δημιουργηθεί ένας πόλος με την προσπάθεια και της τοπικής κοινωνίας και όσων επένδυσαν. Και ήμασταν σε μία φάση ανερχόμενης τουριστικής κίνησης. Άρα το πρώτο πράγμα που χρηματοδοτήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν η σύνδεση μέχρι το Βουλγαρέλι και μετά η παράκαμψη Αθαμανίου με στόχο όλη αυτή η περιοχή να είναι εύκολα προσβάσιμη όταν κάποιος φτάνει από την πλευρά του αεροδρομίου Ιωαννίνων.

·         Η ιδεοληψία της κυβέρνησης ΝΔ απέναντι στις δημόσιες επενδύσεις καταδικάζει τα μικρά θαύματα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας

Το συμπέρασμα είναι ότι χρειάζονται συνέργειες σε πολλαπλά επίπεδα ώστε να δημιουργηθεί ένα σύνθετο και ελκυστικό τουριστικό προϊόν με εύκολη πρόσβαση και μετάβαση από τη μία πόλη στην άλλη, από τον ορεινό όγκο στη θάλασσα και το αντίστροφο κ.ό.κ. Ως κυβέρνηση και κινούμενοι σε αυτή την κατευθυνση, πρώτη μας επιλογή ήταν η χρηματοδότηση αυτού του έργου. Έχω διαπιστώσει ότι τέτοια έργα έχουν παγώσει, όχι μόνο στο  νομό μας. Και αυτό αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης ΝΔ η οποία ιδεοληπτικά δεν πιστεύει στις δημόσιες επενδύσεις. Ο ιδιωτικός τομέας έχει βεβαίως να παίξει το ρόλο του, ο οποίος είναι άλλος από εκείνον του Κράτους. Πρέπει να συνυπάρχουν ιδιωτικό και δημόσιο με το κράτος να να δημιουργεί όρους για τον επενδυτή και τον επιχειρηματία με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για να μπορεί πραγματικά η χώρα μας να γίνει ελκυστική.

Στην περιοχή μας υπάρχουν ενεργοί πολίτες με πραγματικές αγωνίες σε όλες τις συνθήκες. Σας θυμίζω το αίτημα πολιτών για το Ξενία της Άρτας και για το ζήτημα του Αμβρακικού θα σας θυμίσω και τους πολίτες οι οποίοι με πολύ κόπο αγωνίστηκαν να γίνει τουριστικός προορισμός τα Τζουμέρκα. Λειτούργησε η Ιδιωτική πρωτοβουλία και τεράστιες δυσκολίες καθώς το κράτος δεν ήταν ούτε το πιο φιλικό ούτε το πλέον ευέλικτο με τη χώρα να έχει περάσει 10ετή οικονομική κρίση.

·         Πανδημία: Ανίκανη κυβέρνηση και ασυναίσθητος Πρωθυπουργός εμπορεύονται ελπίδα σε μία εικονική πραγματικότητα

Τι άκουσαν οι πολίτες  στην πρόσφατη συζήτηση πολιτικών αρχηγών στη βουλή, καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας και με χιλιάδες νεκρούς; Ο Πρωθυπουργός το μόνο που ξεστόμισε ήταν ότι πρόκειται για φυσικό φαινόμενο, ότι κάναμε το καλύτερο και εν πάσει περιπτώσει δείτε και τις άλλες χώρες τι γίνεται… Λες και ζούμε σε κάποιον άλλον κόσμο, πέραν της πραγματικότητας, η κυβέρνηση εμπορεύεται ελπίδα στον κόσμο ότι όλο αυτό τελειώνει… Σας θυμίζω ότι έως τώρα  κάναμε από τα μεγαλύτερα και πλέον αποτυχημένα λοκντάουν πανευρωπαϊκά. Ανοιγόκλεινε το εμπόριο και τα σχολεία χωρίς τη λήψη άλλων μέτρων. Ποια μέτρα έπρεπε να παρθούν; Σε υγειονομικό επίπεδο: Ιχνηλάτηση της νόσου.  Επιδημιολογική παρατήρηση της πανδημίας προκειμένου οι κρατικοί μηχανισμοί να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά.  Στήριξη του ΕΣΥ που επίσης δεν έγινε. Διεξαγωγή από τον ΕΟΔΥ μαζικών, στοχευμένων και συνταγογραφημένων μοριακών τεστ. Επίσης δεν έγινε. Σε οικονομικό επίπεδο: Η έγκαιρη και εμπροσθοβαρής στήριξη της οικονομίας. Ενίσχυση (και όχι δανεισμός) των επιχειρήσεων. Στήριξη της εργασίας. Όλα αυτά τα είχαμε προτείνει και ουδέποτε εισακούστηκαν. Η εμπροσθοβαρής πλαισίωση της οικονομίας και της εργασίας επιτρέπει την επιβίωση και την επανεκκίνηση. Αν κλείσουν οι επιχειρήσεις δεν επανέρχονται ποτέ. Αυτό ακριβώς έχει συμβεί στην εστίαση και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και στην περιοχή μας με δραματικό τρόπο. Σήμερα λοιπόν που βρισκόμαστε; Η χώρα δεν είναι υγειονομικά ασφαλής, τα περίφημα εμβόλια δεν ήρθαν έγκαιρα και όχι σε ικανό αριθμό.

·         Το νοσοκομείο Άρτας είναι και αυτό θύμα της κυβερνητικής ιδεοληψίας και ανεπάρκειας

Το νοσοκομείο Άρτας το οποίο μετατράπηκε εν μία νυκτί νοσοκομείο covid, υποστελεχωμένο, με γιατρούς να υπερβαίνουν εαυτόν και να παραιτούνται. Ένα νοσοκομείο όπου καταργήθηκαν οι κλινικές, χωρίς να ενισχυθεί ούτε με έναν γιατρό όπου κάποια στιγμή νοσηλεύτηκαν περίπου 35 ασθενείς covid και όλο αυτό με τρεις γιατρούς που πρέπει να βγάλουν πέρα την εφημερία, τα τακτικά κ.ό.κ.