Χρήστος Ζορμπάς: Η υπόθεση έχει πάρει πανελλαδική διάσταση

0
300

Χρήστος Ζορμπάς Άρτα: Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις για τον θάνατο του 29χρονου εργάτη στο εργοστάσιο «Ήπειρος». Εργατικά σωματεία από όλη τη χώρα συντονίζονται για να απαιτήσουν τη διαλεύκανση της υπόθεσης, για να μην «κουκουλωθούν» οι ευθύνες, όπως τονίζουν.
Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για τον θάνατο από ηλεκτροπληξία του εργάτη Χρήστου Ζορμπά στην Άρτα, στη γαλακτοβιομηχανία «Ήπειρος» στις 6 Ιουνίου. Μετά τη μεγάλη διαδήλωση που όμοια της δεν είχε δει εδώ και καιρό η πόλη της Άρτας, «κύμα» εργατικών σωματείων ζητούν με ψηφίσματα και ανακοινώσεις τους να διαλευκανθεί η υπόθεση, να μην «κουκουλωθεί» τι έγινε.

Εν τω μεταξύ, η οικογένειά του δηλώνει ξανά και ξανά ότι θα πάει την υπόθεση μέχρι το τέλος, ενώ οι δικηγόροι της οικογένειας Θανάσης Καμπαγιάννης και Όλγα Τσουμάνη σε ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν μεθοδεύσεις που επιχειρούνται από την Επιθεώρηση Εργασίας Άρτας με μια δήλωση «μήνυμα». Ανάμεσα σε άλλα, τονίζουν ότι «οποιαδήποτε αυθαίρετη κρίση, που δεν δηλώνει ρητά και δεν λαμβάνει υπόψιν το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την ώρα θανάτου μέχρι την αυτοψία, δεν αποσκοπεί στην πραγματική διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του Χρήστου, αλλά σε κουκούλωμα. Όσοι σκέφτονται να παρέμβουν με τέτοιο τρόπο στη διερεύνηση της υπόθεσης θα έχουν ευθύνες, όχι μόνο ηθικές και υπηρεσιακές, αλλά και ποινικές».

Η υπόθεση έχει πάρει πανελλαδική διάσταση, καθώς καθημερινά σωματεία επανέρχονται στην τραγική υπόθεση, ενώ όλο και περισσότερα Μέσα, από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, ασχολούνται με το θέμα.
Το Εργατικό Κέντρο Άρτας κυκλοφόρησε νέα ανακοίνωση και βίντεο από τη διαδήλωση της 11ης Ιουνίου. Ανάμεσα σε άλλα, το ΕΚΑ σημειώνει: «Ξεχείλισε η οργή στη μεγαλειώδη διαδήλωση στην Άρτα, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Άρτας. Το σύνθημα «κέρδη βουτηγμένα στο αίμα εργατών. Στο «Ήπειρος» σκοτώθηκε ο Χρήστος» συγκλόνισε όλη την Άρτα. Ιδιαίτερα , τώρα, που από ότι δείχνουν οι εξελίξεις, προσπαθούν να φορτώσουν τις ευθύνες στον εργαζόμενο προαναγγέλλοντας «ανθρώπινο λάθος». Μόνο που δεν μας εξήγησαν – σημείωσε στην ομιλία της η αντιπρόεδρος του Ε.Κ.Α. Λαμπρίνα Σκορίλα, – γιατί δεν σκοτώνονται από τα δήθεν ανθρώπινα λάθη οι εργοδότες αλλά οι εργάτες. Μόνο που δεν μας εξήγησαν γιατί με καθυστέρηση δύο ημερών έγινε ο έλεγχος από την επιθεώρηση ασφαλείας, σε τι χώρο και με ποιες συνθήκες έγινε η έρευνα;».

Συνδικαλιστές και σωματεία απαιτούν να αποδοθεί δικαιοσύνη
Την ίδια ώρα ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης πήρε πρωτοβουλία να συγκεντρωθούν ψηφίσματα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τα στελέχη του Συντονισμού, δεκάδες είναι οι συνδικαλιστές που έχουν πάρει το σχέδιο ψηφίσματος που έχει κυκλοφορήσει και το έχουν καταθέσει στα ΔΣ και τις συνελεύσεις των σωματείων τους.

Μέχρι χθες βράδυ, τέτοια ψηφίσματα για την υπόθεση είχαν εκδόσει το Κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων Αθήνας και ο Σύλλογος Εργαζόμενων Νοσοκομείου Άγιος Σάββας, λίγες ώρες πριν από τη μεγάλη κινητοποίηση για την στήριξη της Δημόσιας Υγείας.